Babamóka

Ez itt a baba és baba-mama programok, babás foglalkozások, játékok és élmények blogja. Itt ötleteket találsz, hogy hogyan tedd vidámabbá, élvezetesebbé babád/babáid első éveit, milyen változatos programokkal tarkíthatod mindennapjaitokat. Ha érdekel, hogyan és hol lehet tartalmasan eltölteni az időt a babáddal, kisgyermekeddel, tarts velem, osszuk meg tapasztalatainkat, hogy még mozgalmasabban, hasznosabban, színesebben teljenek babás napjaink!

Ajánlj Te is programot!

Ha tudsz egy jó programot, ahol jót mókázhatnak a babák, vagy voltál valamilyen babás foglalkozáson, amit másoknak is ajánlanál, légyszi írd meg nekünk az info@babamoka.com email címre!

Kreatív Blogger Díj

kép címe
Banner k�d:

Klikk a nózimra és csatlakozz a Babamókához!

Friss topikok

  • manianyu: @Molnár Diána: köszi, már annyira javult a helyzet, hogy a "lóg a lába lóga"-t meghallgatja. Nem i... (2011.02.19. 11:08) Ringató
  • Babamóka: @manianyu: Örülök, hogy adhattam egy jó ötletet:) Jó firkálást Nektek! (2011.02.17. 06:24) Mivel rajzoljon a baba?
  • Babamóka: @manianyu: Juj, a Te lányod tehát műti is a csigákat:)) Szerencsére Zoé a csiga boncolásig nem jut... (2011.01.03. 08:45) Csiga-biga móka
  • "Tündérkezek": "Mikor megszülettem, már volt két fogam, szóval boszi vagyok:) " ....nem boszi az, hanem táltos :)... (2010.12.25. 09:15) Kreatív Blogger Díj
  • "Tündérkezek": ..Ide öröm bejönni! :) ...már hosszú ideje nem jártam itt a kicsi TündérKeresztlányom blogjában, é... (2010.12.25. 09:14) Milyen a jó karácsonyi ajándék gyermekünknek?

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2011.01.24. 14:41 Babamóka

Tekergő - színdarab babáknak

A Kolibri Színház csecsemőszínházi darabjai közül kettőt, a Todát és a Négy évszakot már láttuk tavaly. Múlt hétvégén a Kolibri Színház harmadik babáknak készült darabját, a Tekergőt néztük meg, melyet szintén a 0-4 éves korosztály sajátosságaihoz igazítva alkottak meg.


A csecsemőknek készült színházi darabokban nincsenek erős hang és fény hatások, a nézőtéren nincsen sötét, hogy a babák kedvükre mászkálhassanak, járkálhassanak, nézelődhessenek a darab alatt is, a színpadon pedig lassan változnak az események, mindent, ami feltűnik a színpadon, a kicsiknek bőven van idejük megfigyelni, értelmezni, befogadni. A baba darabok rövidek, 20-30 percesek, hiszen a babák figyelmét ennél tovább nem lehet lekötni. A produkció végeztével a manók felmehetnek a színpadra, megfoghatják, kipróbálhatják a díszlet elemeit, a darab kellékeit, amik persze mind-mind érdekes, színes tárgyak, játékok.


A Tekergő című darab Orbán Ottó versei köré épül, melyeket Novák János zenésített meg és és két kis toll, egy sárga és egy kék tollacska kalandjait mutatja be három színész, Alexics Rita, Megyes Melinda, Ruszina Szabolcs és Mészáros Tamás segítségével.
A tollak bújócskáznak, táncolnak, néha alszanak is és szállnak kalandról kalandra. Utaznak hajón, repülőn és autóval is. A színészek nem csak a tollakat keltik életre, kezük és lábuk is szerepet kap, a zoknijukra és kesztyűjükre rajzolt mosolygó arcok által.


A háttérben, a falon, hatalmas kivetítőn nagy színes formák váltakoznak. A színpadon történtekhez kapcsolódóan cserélődnek a falon mozgó, úszó motívumok, alakzatok melyeket egy írásvetítő és az abban lévő víz segítségével
Gór Erika táncoltat. A vetítő gépet kezelő hölgy szappanbuborékok sokaságával is tarkítja a színpadi képet, a darab végén a színpadon játszó csöpik pedig maguk is fújhatják a buborékokat.


Rengeteg kellék kerül elő a darab alatt, sok-sok játék, például verklik, búgó csigák, xilofon, mosolygó párnák, hatalmas pörgős-forgós vizes játék, kis hajók, melyek a darab végeztével mind kipróbálhatóak.


Mikor a gyerekek figyelme már épp elkalandozna a színpadról, mindig történik valami, ami újra visszahúzza a kicsik tekintetét, hol egy hirtelen változás a dallam ritmusában, hol egy addig nem látott kellék, hol pedig valami izgalmas látvány, például árnyjátékkal a vetítő vászonra idézett bálna, nyuszi és cica, vagy paplanokból pillanatok alatt alakult bábszínház.


A darab nagyon mozgalmas, színes, csupa esemény, csupa dal és rím, szín és buborék, minden kicsinek hatalmas élmény!
Zoé a darab után egész nap az egyik többször felcsendülő dal utolsó sorait énekelgette, édesen dalolászott hazafelé: "Anyája, Apája, kutyája..."
Itthon megkerestem a versike teljes szövegét, ha már ennyire tetszik Neki:


Orbán Ottó: Jóreggelt, jóreggelt


Jóreggelt, jóreggelt,
Kati ma korán fölserkent.
Üldögél az ágyban
egyszál magában,
hallani a falon át,
hogy számlája össze
minden földi vagyonát.
Anyája, apája, kutyája, macskája,gyerekje.


Ez a dalocska pedig az én fülembe szállt bele:


Orbán Ottó: Délután


Szállj ide, hullj ide,
délután,
lassan ülj le,
és puhán.
Nézd, a Kati elaludt
magától,
úgy fekszik a füvön, mint a madártoll.
Álmában is rágcsál kicsit -
álmodott egy kis párizsit.

Szólj hozzá!

Címkék: családi program baba mama program baba program baba színház babás program babmóka dalok mondókák babáknak baba színház/gyermek színház


A bejegyzés trackback címe:

https://babamoka.blog.hu/api/trackback/id/tr532609472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása