Babamóka

Ez itt a baba és baba-mama programok, babás foglalkozások, játékok és élmények blogja. Itt ötleteket találsz, hogy hogyan tedd vidámabbá, élvezetesebbé babád/babáid első éveit, milyen változatos programokkal tarkíthatod mindennapjaitokat. Ha érdekel, hogyan és hol lehet tartalmasan eltölteni az időt a babáddal, kisgyermekeddel, tarts velem, osszuk meg tapasztalatainkat, hogy még mozgalmasabban, hasznosabban, színesebben teljenek babás napjaink!

Ajánlj Te is programot!

Ha tudsz egy jó programot, ahol jót mókázhatnak a babák, vagy voltál valamilyen babás foglalkozáson, amit másoknak is ajánlanál, légyszi írd meg nekünk az info@babamoka.com email címre!

Kreatív Blogger Díj

kép címe
Banner k�d:

Klikk a nózimra és csatlakozz a Babamókához!

Friss topikok

  • manianyu: @Molnár Diána: köszi, már annyira javult a helyzet, hogy a "lóg a lába lóga"-t meghallgatja. Nem i... (2011.02.19. 11:08) Ringató
  • Babamóka: @manianyu: Örülök, hogy adhattam egy jó ötletet:) Jó firkálást Nektek! (2011.02.17. 06:24) Mivel rajzoljon a baba?
  • Babamóka: @manianyu: Juj, a Te lányod tehát műti is a csigákat:)) Szerencsére Zoé a csiga boncolásig nem jut... (2011.01.03. 08:45) Csiga-biga móka
  • "Tündérkezek": "Mikor megszülettem, már volt két fogam, szóval boszi vagyok:) " ....nem boszi az, hanem táltos :)... (2010.12.25. 09:15) Kreatív Blogger Díj
  • "Tündérkezek": ..Ide öröm bejönni! :) ...már hosszú ideje nem jártam itt a kicsi TündérKeresztlányom blogjában, é... (2010.12.25. 09:14) Milyen a jó karácsonyi ajándék gyermekünknek?

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.06.22. 20:41 Babamóka

Játék hat hónapos és egy éves kor között

Ismét a fényképeket hívtam segítségül, hogy összefoglalhassam hogyan is szórakozott Zozó baba első évének második félévében.
Ekkorra már egész tekintélyes játék készlete lett a drágámnak, a kedvenc időtöltése ennek ellenére persze inkább a távirányítók, kábelek, számítógép egerek és töltők rágcsálása, számítógép megkörnyékezése és siker esetén alapos megnyomkodása volt.
Ha mégis a játékaira fanyalodott, akkor hat hónaposan, a mássz utánam Micimackó volt a kedvence. Ez a mackó beszél és sétál, a leírás szerint ezzel mászásra készteti a babát. Zoé eleinte félt tőle, majd mikor már leküzdötte a félelmét, nagy szeretettel ölelgette és élő kis barátjaként kezdte kezelni, ha bekapcsoltam mindig sikított neki és gyorsan elkapta, magához szorította és nevetett, ahogy a maci rugdosta a pocakját.
A másik kedvenc elfoglaltsága a kis bőröndben való pakolás volt. A nagymamája előkeresett neki egy kis bőröndöt, ami még a nővéremé volt kis korában és tele pakolta apró dolgokkal, például már nem működő karórákkal, karkötőkkel, hűtőmágnesekkel, kis autókkal, különböző anyagú és tapintású kacatokkal, szalaggal, stb., melyek egy fél éves kis baba számára valódi kincsek! Zozó érdeklődve rakosgatta ki és be a kincseit a bőröndből és persze meg is kóstolta mindet!
Fél évesen a kedvenc közös mókázásunk még mindig az emelgetése és a dobálása volt, na meg az örök kedvenc fejjel lefelé lógatás, ami még egy kezdődő hisztiből is mindig kitudta zökkenteni. Imádta (és a mai napig szereti) az olyan játékokat, amikor úgy csinálok, mintha váratlanul elejteném, például a lovagoltatós játékok közben.
A kukucskás játékok és a grimaszolós, vicces hangot adós játékok még mindig kedvére valók voltak, de a nyomába sem értek a jaj de büdi a lábad játéknak! Ezen a mai napig képes röhögő görcsöt kapni, szokta is az orrunk alá dugni a talpacskáit ha kedve támad ehhez a játékhoz. Ilyenkor jól meg kell szagolni a lábát és azt mondani pfúúúúúúúúú de büdi kis lábak és úgy tenni, mintha elájulnánk a lábszagától! Hát ettől mindig jó kedve lesz!
Zoé azóta imád „olvasni” mióta az első könyvét megkapta. Először úgynevezett simogatós könyveket vettem neki, amikben különböző tapintású anyagokkal illusztrálnak egyes dolgokat, így a színes képeken kívül a változatos anyagok is felhívják a picúrok figyelmét. Hat hónaposan még csak forgatgatta a könyvet, kicsit elmélázott egy-egy képen, majd a szájával ismerkedett a könyvel. Később egyre több időt töltött egy-egy könyv vizsgálásával és néhány percig már figyelte is ha meséltem neki vagy a képeken látható dolgokat neveztem meg. Aztán emlékszem tizenegy hónaposan már ő olvasott nekem a kádban a pancsolós könyvéből:) Olyan édes volt, kezében a fejjel lefelé tartott könyvel hosszasan halandzsázott, mintha ezúttal ő mesélne nekem!
A négy-öt hónaposan még fekve, bölcsőként használt hinta, továbbra is nagy kedvencünk maradt, de miután már tudott ülni, ülő hintaként használta Zozóka, úgy, hogy a lábait kidugta a két lukon és a földön sétálgatott a felfüggesztett hintában. Előre sétált, ameddig a kötél hossza engedte, majd élvezte, ahogy visszahúzza a hinta! Bébikompot mi nem vettünk neki, mert sok rosszat hallani róla, így a hintában lógva gyakorolgatta, hogy milyen érzés is a földön lépkedni.
A játszótereken is imádott akkor még hintázni (ma már két percnél tovább nem tud nyugton ülni még egy hintában sem). Boldogan nézte a nagyobb gyerekeket a hintából, onnan kiabált, sikongatott a többieknek. A homokozást is kipróbáltuk, de ekkor még inkább csak a kezével szórta, kapirgálta a homokot, homokozó játékokra még nem tartott igényt.
Strandolni is nagy szeretettel járt a kis hét hónaposom. Keresztanyukájától kapott olyan kis csónakot, amin a két lábát alul kidughatja és nyár végére már nagyon bátran szállt vízre a kis hajós!

Hét hónapos korában a távirányító és egér rágáson kívül az otthoni tevékenységek közül nagy kedvence volt még a tükör előtt álldogálás és önmagában való gyönyörködés:) Szerette, ha mellé ültem és vicces grimaszokat vágtam a tükörben és elmondtuk, hogy az ott Zozó, a másik pedig anya és igen, a tükör előtt, az is anya.

Kilenc hónapos volt, amikor kapott egy játszó asztalt! Ez nagyon jó választás volt, hiszen mióta állni tudott, sosem akart ülni és csak olyan dolgokkal szeretett foglalkozni, amit állva is lehet csinálni, így a játékait is felpakoltam a kanapéra, hogy érdekessé tegyem számára. Ez az asztal viszont éppen megfelelő magasságú volt, rengeteg figura és gomb van rajta, ami a kis gomb mániásomnak kész Kánaán volt és Zoé apukájának nagy örömére mindenféle jó kis hangokat is ad a szuper kis asztal! Ráadásul rájött, hogy ha tolja maga előtt bárhova eljut, így járás segítő helyett is jó volt az új szerzemény.
Ó és el ne felejtsem, ez már a nagy pakolások ideje volt! Ha egy kis nyugalomra vágytam, nem kellett mást tennem, mint megengedni neki, hogy a kacatos fiókot kipakolhassa. Fú, akár fél órát is elült a fiók előtt és csendesen szemrevételezte az abban levő tárgyakat. Eleinte le akartam zárni előle, de mivel rájöttem, hogy számomra az a fiók a szabadság záloga, inkább átválogattam és kivettem belőle mindent, ami veszélyes lehet a kis manóra és szabad utat kapott ha turkálni támadt kedve. Ugyanezt tettem a táskámmal is, mert azt is nagy szeretettel nézte át.
Egyébként a játékai között is majdnem olyan boldogan turkált, onnantól kezdve, hogy az összeset belezúdítottam a mózeskosarába miután kinőtte azt. Annyira édes volt, mindig belemászott, beült a közepébe és a játékok között ücsörgött, pakolászott, dobálta ki sorba a játékait.
A játszóasztalon kívül van Zoénak még egy játéka, ami jó befektetés volt. Ez egy repülőt formázó bébitaxi, amit többféleképpen is lehet használni. Ha tolja maga előtt, akkor járás segítő, ha ráül, akkor ugye bébitaxi, lökheti magát vagy mi is tolhatjuk. A műszer falon több gomb is van, indító kulcs, stb., a gép villog, dalokat játszik, melyeket nagy örömünkre akár ötvenszer is meg tud hallgatni anélkül, hogy megunná és Zozó legnagyobb örömére a gép ülése felhajtható, így tele lehet pakolni kincsekkel, vagy nasival is. Mivel Zozó nagyon rossz evő volt, én kölesgolyóval, almával töltöttem meg a repülő belsejét, mert ha a repülőben találta a nasit, akkor boldogan megette.
Egy éves kora körül szerette még a búgócsigát, a hipp-hopp zebrát, kezdték érdekelni a babák, plüss állatok, a karika torony, kisautók, gombnyomásra zenélő, dalolós játékok, azok a játékok, amikbe bele kell dobálni valamit, például kockákat vagy a formabedobós játékok, persze még csak ki-be pakolgatta őket. Persze ezek a játékok sosem helyettesítenek minket, szülőket, a babák számára az igazi öröm az, ha a szülei, rokonai játszanak vele, de ha egy kis szusszanásra vágyunk, vagy olyan dolgunk van, amit jó lenne baba nélkül csinálni, akkor jól jöhet egy-egy olyan játék, ami leköti pár percre a kis manóinkat.
Hát biztos kihagytam néhány dolgot, de nagyjából így szórakozott Zozó fél éves korától. 

Szólj hozzá!

Címkék: baba játék játék ajánló játék ötletek


A bejegyzés trackback címe:

https://babamoka.blog.hu/api/trackback/id/tr432101898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása