Babamóka

Ez itt a baba és baba-mama programok, babás foglalkozások, játékok és élmények blogja. Itt ötleteket találsz, hogy hogyan tedd vidámabbá, élvezetesebbé babád/babáid első éveit, milyen változatos programokkal tarkíthatod mindennapjaitokat. Ha érdekel, hogyan és hol lehet tartalmasan eltölteni az időt a babáddal, kisgyermekeddel, tarts velem, osszuk meg tapasztalatainkat, hogy még mozgalmasabban, hasznosabban, színesebben teljenek babás napjaink!

Ajánlj Te is programot!

Ha tudsz egy jó programot, ahol jót mókázhatnak a babák, vagy voltál valamilyen babás foglalkozáson, amit másoknak is ajánlanál, légyszi írd meg nekünk az info@babamoka.com email címre!

Kreatív Blogger Díj

kép címe
Banner k�d:

Klikk a nózimra és csatlakozz a Babamókához!

Friss topikok

  • manianyu: @Molnár Diána: köszi, már annyira javult a helyzet, hogy a "lóg a lába lóga"-t meghallgatja. Nem i... (2011.02.19. 11:08) Ringató
  • Babamóka: @manianyu: Örülök, hogy adhattam egy jó ötletet:) Jó firkálást Nektek! (2011.02.17. 06:24) Mivel rajzoljon a baba?
  • Babamóka: @manianyu: Juj, a Te lányod tehát műti is a csigákat:)) Szerencsére Zoé a csiga boncolásig nem jut... (2011.01.03. 08:45) Csiga-biga móka
  • "Tündérkezek": "Mikor megszülettem, már volt két fogam, szóval boszi vagyok:) " ....nem boszi az, hanem táltos :)... (2010.12.25. 09:15) Kreatív Blogger Díj
  • "Tündérkezek": ..Ide öröm bejönni! :) ...már hosszú ideje nem jártam itt a kicsi TündérKeresztlányom blogjában, é... (2010.12.25. 09:14) Milyen a jó karácsonyi ajándék gyermekünknek?

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2010.08.05. 23:19 Babamóka

Csiga-biga móka

Dúl nálunk a csiga láz! Akarom mondani, Ityi láz, így hívja Zoé a csigákat.
Eddig észre sem vettem, hogy mennyi csiga-biga vesz körül bennünket nap, mint nap. Mióta azonban Zoé felhívja a figyelmemet valamennyi ityire, hát ledöbbentem, hogy mennyi csiga van körülöttünk.állatok

A rajongás a csigás dalokkal, mondókákkal kezdődött. Az első nagy kedvenc, a csiga alapmű ugye ez:

Csiga-biga,
told ki szarvadat! (fejünkhöz tartott mutató ujjunkkal szarvat formálunk)
Ha nem tolod,
összetöröm házadat. (két öklünket össze ütögetjük)
 
Fogalmam sincs hányszor kellett ezt előadnom, itthon, utcán, boltban, még étteremben is. Ennél a dalocskánál szereti bevonni a kéznél lévő összes embert és mindenkit követelőző kiáltásokkal kényszerít, hogy csinálja, amit ilyenkor kell és azonnal változzon csiga-bigává és tegye kezeit a fejére. Egyszer egy étteremben addig nem nyugodott, még a másik asztalnál ülő család minden tagja nem tette fel a kezét és énekelte, hogy csiga-biga told ki...:)))
Ezt követte a Grylus Vilmos -féle Lassan jár a csiga-biga, melynek szövegét a Kedvenc mutogatós mondókáink című bejegyzésembe már bepötyögtem.
Volt egy időszak, amikor ha elhangzott a csiga szó, már rohant is a hátam mögé és rángatott, hogy guggoljak le és mászott a hátamra, hogy kezdjem énekelni kedvenc csigás dalát, szóval ez a csigás nóta is irtó nagy kedvenc.

A csiga mánia rajzolás közben folytatódott, hiszen semmit sem olyan egyszerű rajzolni, mint csigát. A csiga, tökéletes első rajz téma babánk számára! Egyszer megmutattuk Zoénak, onnantól sorozatba rajzolta (firkálta) őket, majd büszkén mutatta és magyarázta: ityi, ityi.
 
A csiga téma a szabadban is a kedvenc móka mifelénk, úgy, mint csiga keresés és gondozás.
Kint a kertben, az elmúlt időszakban, a rengeteg eső után az egy négyzetméterre eső csigák száma kb. 15 volt, így végre életben is megmutathattam neki, hogy hogyan tolja ki a szarvát a csiga, és hogy hol a háza, amit össze lehetne törni. Na, azóta minden nap az első dolgunk a lakásból kilépve, hogy átnézzük a potenciális csiga lelő helyeket, miközben Zozó kiabál, hogy: Ityi, hóa? (értsd: Csiga, hol vagy?)
Ha szerencsénk van és találunk csigát vagy legalább egy csigaházat, akkor azt természetesen begyűjtjük, megetetjük és a virág közé tesszük pihenni, ha nincs szerencsénk ityihez, akkor pedig megállapítjuk, hogy már haza ment (annak ellenére, hogy a háza a hátán van) és talán holnap újra eljön hozzánk.
 
A csiga szerelem töretlen. Hétvégi állatkerti látogatásunkkor, a majom ketrece előtt állva Zoé kiabálni kezdett, hogy ityi, ityi! Hát naná, hogy a majom helyett, Ő ketrec szélén mászó csigát nézte.
De kiszúrta ityit a mamája kagylói között is, pedig az flancos tengeri csiga volt, észre veszi játék oldalára festve, vagy mesekönyvekben, bár mennyire is csak egy mellék szereplő vagy illusztráció a pici ityi.állatok baba_játék dal közös_játék mondóka olcsó_játék szabadtéri_program baba_mama_program baba_program
A kakaós csigát is egyből le ityizte, teljesen ledöbbentem, hogy így össze tudja kapcsolni, hogy ennyire látja a hasonlóságot egy kakaós és egy éti csiga között. De legjobban az lepett meg, mikor a dédije szőnyegére mutogatva magyarázta, hogy ityi, ityi. Jobban megnéztük a szőnyeget és tényleg, spirál minták voltak a szőnyegen:)
Hát szóval hála Zoénak rájöttem, hogy a csigák körülvesznek minket, átszövik mindennapjainkat, sokkal jobban, mint eddig gondoltam:)
Ha picit nagyobb lesz, majd gyurmából is készítünk csigát, hiszen gyurmából is az egyik legkönnyebb alakzat a csigaház. Az összegyűjtött lakatlan csigaházakból is sok szép dolgot készíthetünk majd, szóval azt hiszem csiga-biga velünk marad még egy darabig:)

 

2 komment

Címkék: szabadtéri program baba mama program játék ötletek dalok mondókák babáknak


A bejegyzés trackback címe:

https://babamoka.blog.hu/api/trackback/id/tr942202448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manianyu · http://csaladifeszek.blog.hu 2011.01.03. 08:39:10

Szia!
Nálunk is nagy kedvenc a csiga, azaz a kukkúú.
Ha nem voltam elég gyors, sajnos belülről is megvizsgálta őket a lánykám... :-)
Én még a falra is festettem, amit ő nagy élvezettel, később tollal "átszinezett"...

Babamóka 2011.01.03. 08:45:40

@manianyu: Juj, a Te lányod tehát műti is a csigákat:)) Szerencsére Zoé a csiga boncolásig nem jutott viszont csiga rajzok a mi falainkat is díszítik, Zoé tollából persze:)
süti beállítások módosítása